Hoppa till innehåll

FAQ

Frågor kring färden

Hur ser jag lediga datum?

Värdebeviset som presenteras på denna webbplats köps via Upplevelse.com och gäller i 3 år. På värdebeviset finns information om hur inloggning sker på hemsidan där kontaktuppgifter finns till arrangören. Det går alltså inte att se lediga tider i förväg.

Kan man flyga när som helst?

För att arrangörerna ska lyfta med ballongen krävs lugna och stabila vindar. Väl uppe i luften har piloten ingen möjlighet att styra i horisontell riktning – utan enbart vertikalt, det vill säga sänka eller öka höjden. Att inte veta exakt var man landar är en viss del av charmen med att flyga ballong.

Pga. väderförhållanden kan en tur bli inställd med någon timmes varsel. Självklart får ny tid då bokas in.

Är det hårda stötar vid landning?

Normalt brukar inte landningen vara stötig. Men ibland blir det tyvärr så. Det kan bero på många faktorer som att vinden tilltar eller liknande. Men normalt är den inte det men man kan aldrig garantera det.

Är det verkligen säkert att flyga luftballong?

Ja, att flyga luftballong får anses vara mycket säkert. Samtidigt finns det givetvis risker vilka man, som passagerare, bör vara medveten om. I Sverige är såväl utrustning som personal föremål för frekventa kontroller, och faktum är att det är mycket ovanligt med allvarliga ballongolyckor i landet.

Och när en olycka väl sker, är det extremt ovanligt att det leder till dödsfall. Den enda olycka med dödlig utgång som har skett i Sverige var i Uppsala 1996, då en mindre ballong körde in i en elledning. En av de tre passagerarna förolyckades.

Tryggt att känna till är att om brännaren stängs av på hög höjd, så kommer ballongen att dala ned lugnt och stilla, i fallskärmsfart.

Är luftballong något för alla?

Som utgångspunkt – ja! Vid vissa hälsotillstånd är det dock inte lämpligt att flyga (se nedan).

En del oroar sig för att flyga luftballong eftersom de är höjdrädda. En tröst kan dock vara att många som anser sig höjdrädda på till exempel stegar eller tak, inte alls har några problem att flyga luftballong. Man rör sig hela tiden med vinden, och svävar fram lugnt och stilla. Korgen skakar inte och upplevs vara mycket stabil.

Vad gäller med försäkringar?

Vanligtvis är passagerarna försäkrade automatiskt genom arrangörens försäkringsbolag. Tala med arrangören om du vill veta mer.

Vad är bra att tänka på innan man åker på en ballongtur?

Det finns flera saker som är bra att ha i åtanke innan man beger sig till startplatsen. Här är några exempel:

  • Har du åldern inne? Personer som inte är myndiga behöver åka tillsammans med en vuxen. Ett alternativ kan vara att målsman ger ett skriftligt intyg till arrangören.
  • Var beredd på ombokning. Luftballongflygningen är mycket beroende av vädret. Vanligt är att ballongpiloter föredrar en vindstyrka kring ungefär 6 – 8 km/h. Är det långt över detta – om det helt enkelt blåser för mycket – kan turen ställas in och flyttas till en senare timme eller dag.
  • Ta med dig rätt kläder. Det brukar rekommenderas att man bär oömma fritidskläder till flygningen. Att inte glömma är något som skyddar huvudet mot värmaren från brännaren, som stundtals kan bli intensiv. Alltså – bär hatt, keps eller mössa.

Mer information hittar du i olika artiklar på hemsidan.

 

Frågor kring inköp av presentkortet

Hur betalar jag för upplevelsen?

Det går att betala med kort, faktura, delbetalning och vissa banker erbjuder även direktbetalning.

Hur länge är värdebeviset giltigt?

Värdebeviset är giltigt i tre år efter att du mottagit det. Den exakta giltighetstiden står på värdebeviset.

Kan jag boka om upplevelsen?

Ja det går att boka om upplevelsen. Orsak spelar ingen roll men vanliga är att vädret inte tillåter flygning, datumet inte passade eller att man vill byta till en annan upplevelse.

 

Allmänna frågor om luftballonger

Hur fungerar luftballonger?

Den fysiska lagen om att varm luft är lättare än kall luft känner nog alla till. Det är precis det här som luftballongen utnyttjar. När en stor mängd relativt varm luft samlas skapas lyftkraft. För referens kan tio kubikmeter luft, som värms upp till hundra grader, lyfta ungefär tre kilo. Värmer man upp 2 000 kubikmeter luft till hundra grader kan det lyfta ungefär 600 kilo, vilket en liten ballong med gas, korg och passagerare väger. Under färden använder piloten brännaren för att öka och sänka temperaturen i ballongen, vilket alltså påverkar ballongs vertikala riktning.

Hur blåser man upp en ballong?

Ballonghöljet läggs ut på marken och fylls till ungefär hälften med kalluft. Därefter värmer man upp luften med en brännare och ser höljet resa sig över marken. När piloten vill lyfta bränner han eller hon luften ytterligare —tills tillräcklig lyftkraft skapas.

På grund av vilka hälsobesvär bör man undvika att flyga luftballong?

Att flyga luftballong är ett mycket säkert sätt att färdas i luften, men det finns vissa hälsobesvär som gör att det kanske inte är lämpligt att flyga. Hit hör till exempel om du är gravid eller har allvarliga problem med hjärtat. Dessutom är det långt ifrån alla arrangörer som har möjlighet att flyga rullstolsburna personer. Har du problem att stå upp en längre stund kanske det inte heller är lämpligt att genomföra en flygtur.

Det bästa är att prata med arrangören om du är osäker. Enligt gällande regler är det ballongpiloten som är ansvarig för passagerarna och deras säkerhet.

Hur stora är luftballonger?

Det är inte ovanligt att luftballonger har en höjd på omkring 30 meter, men det varierar. Storleken på korgen och hur många passagerare piloten kan ta med beror på ballongens storlek.

Frågor om Flygaluftballong.se

Flyger flygaluftballong.se egna ballonger?

Nej. Flygaluftballong.se är en tjänst som ska göra det enkelt att hitta en arrangör att flyga med. Vi är också en portal som samlar information till den som är nyfiken på luftballonger i största allmänhet. Här finns tips, guider och rekommendationer.