februari 9, 2023

Flyga luftballong över Alperna

Erbjuds ej längre

Att sväva med en luftballong på 4500 meters höjd över de 50 miljoner gamla alperna är en upplevelse man nog aldrig glömmer. En tur som passar den som vill ha något utöver det vanliga och som gärna vill känna sig lite äventyrlig.

En tur utöver det vanliga

Från Nice och Genua vid Medelhavet till Schweiz i norr och Wien i öster sträcker sig Alperna. Inte mindre än åtta länder har en del av denna bergskedja som är mellan 50 – 80 miljoner år gamla. Snögränsen ligger mellan 2500 och 3100 meter över havet och klimatet kan vara väldigt omväxlande.

Men den som tror att alperna består av ett kargt landskap kommer snart upptäcka att det längre ner, på 1300 meters höjd finns odlade marker och skog med framför allt lövträd. Det finns även en rik fauna med blommor som också växer långt ovanför snögränsen. Han man tur kan man även få se några av de djur som lever i bergskedjan. Framför allt är det murmeldjur, stengetter, skogsharar man kan få se på marken eller den för alperna karakteristiska alpkajan och fjällripan.

 

Från Österrikes alper lyfter luftballongen och når så småningom en höjd runt 4500 meter. En höjd som är något högre än Mont Blanc, alpernas högsta topp. Med utsikt över dalar och snöklädda toppar tar ballongen fart av transportvindar upp till 100km/h.

 

Med på den omkring 2 timmar långa färden är alltid två piloter. Eftersom luften på denna höjd kräver syrgas har luftballongen med sig sådan utrustning.

 

Bra att känna till

  • Varma och oömma kläder är ett måste då det kan bli både blåsigt och kallt
  • Ta med mössa, vantar och tåliga skor
  • Passagerare måste vara minst 130 cm långa
  • Turen är inte lämplig för gravida
  • Maxvikten på passagerare är 130 kg
  • Godkänt läkarintyg krävs för den med hjärtproblem eller epilepsi
  • Som passagerare måste man orka stå upp under hela resan (2 timmar)
  • Passagerarna får även hjälpa till vid start då det alltid ingår en säkerhetsgenomgång och vid landning