”Frenetiskt” vinkande fick vittnen att misstänka kraschlandning

frenetiskt vinkande

De flesta som åker luftballong hoppas nog på en stilla och lugn färd ner mot marken, och så var även fallet den här gången. ”Frenetiskt” vinkande från korgen – som handlade om att uppmana åskådare att hålla sig borta från landningsplatsen – gjorde dock vittnen oroliga. Om detta rapporterar GP. 

Landningen gick som planerat och ingen av passagerarna led några skador. Från åskådarnas perspektiv verkar det dock ha sett ut som att piloten med nöd och näppe lyckades undvika träd, buskage och andra hinder på vägen ner. Vittnen följde landningen med stor spänning och såg på hur den gick ner i, vad de upplevde som, hög fart. Till slut landade den på en gräsplan mellan två hus.

”Satte nog kaffet i halsen”

Ett vittne säger till GP att landningen verkar ha gått hyfsat kontrollerat till, men tror också att de som bor i området troligtvis satte kaffet i halsen. Piloten, som GP varit i kontakt med, berättar att landningen gick fint.

– Jadå, det gick bra. När man landar flyger man väldigt nära marken och för de som är i närheten kanske det ser lite konstigt ut när ballongen försvinner bakom villorna. Dock landade vi på en stor gräsplan och det var många nyfikna unga som kom och hjälpte till med att packa ihop, säger han.

Något som kan ha fått många att tro att de gick ner inför en kraschlandning var att de vinkade frenetiskt (vittnes ordval) från korgen uppe i luften. Det här var dock en signal till boende i området att hålla sig undan, och alltså inte att de behövde undsättas.

 GP skriver att polisen fått in samtal om en luftballong som ”verkar ha problem med att landa”. Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst, understryker att det inte var något som varken polisen eller räddningstjänsten skulle behöva hjälpa till med.

Var slutet på en drömfärd

Piloten beskriver luftballongturen som en riktig drömfärd. Det som gjorde det speciellt var den mjuka luften som gjorde det möjligt att se detaljer långt bort nere på marken. Han vittnar även om att Danmark syntes klart i väst och att även Ringhals i syd och Landvetter i öst kunde skådas från korgen.

Varken pilot eller passagerare verkar ha delat vittnenas uppfattning om landningen. GP har talat med passageraren Axel, som ska flytta till Göteborg, som säger att det var en ”upplevelse utan dess like”.

– Det var precis som att flyga, men helt tyst där vi långsamt gled fram.

När Axel får höra av GP att turen inte såg lika fridfull ut som den upplevdes, kan han inte hålla sig för skratt. Han säger att det gick lugnt till och att de helt enkelt vinkade för att ingen skulle stå i vägen för landningen.

Vill du flyga luftballong?

Läs mer på vår sida om olika ballongfärder som kan utföras över hela Sverige